obiecte

Tu ai locuinta pregatita in caz de urgenta? Daca nu ti-ai facut inca o lista cu lucruri pe care trebuie obligatoriu sa le ai in casa, indiferent daca vine Armageddon-ul sau apare doar o cadere de tensiune, poate ca ar fi timpul sa incepi.

In continuare iti ofer o lista de lucruri ce iti vor fi de folos, in special in situatii neprevazute, care nu depind de propria ta vointa. Este bine sa fii tot timpul pregatit, deci sa incep:

1. Chibrituri si lumanari

Poate apare o cadere de tensiune, sau o avarie sisteaza energia electrica in intreg cartierul. Nu te mai poti folosi de becuri sau prize, iar prima solutie pentru a-ti lumina casa poate fi reprezentata de lumanari si chibrituri.

chibrituri lumanari

2. Trusa de prim ajutor

Intr-o forma sau alta, o trusa de prim ajutor trebuie sa existe obligatoriu in orice casa. Te mai accidentezi, te lovesti, te tai, si trebuie sa ai la indemana bandaje, leucoplast, solutii dezinfectante, calmante si plasturi.trusa prim ajutor

La fel cum se da amenda pentru lipsa trusei de prim ajutor firmelor sau posesorilor de autoturisme, cred ca ar trebui sa fie un fel de sanctiune si pentru cei ce nu o au acasa. Doar nu o sa mergi pana la spital sau la farmacie de fiecare data cand ti-ai „decupat” un deget.

3. Medicamente

E vorba aici de medicamente uzuale, sau chiar de cele necesare unei persoane care se afla sub tratament. Poate apare un eveniment neasteptat, medicamentele respective nu se mai gasesc pentru o perioada, sau nu se elibereaza decat cu reteta.

medicamente

Asigura-te ca ai un stoc suficient de medicamente, pentru a preveni astfel de situatii neprevazute.

4. Banda adeziva

Te ajuta in orice situatie – improvizezi o lipitura a ferestrei sparte de vant, astupi provizoriu un gol in izolatie, sigilezi lucruri etc. E o inventie ingenioasa a omului, te poate salva din multe necazuri, deci nu iti poate lipsi!banda adeziva

5. Lanterne si baterii

Lumanarile nu sunt tot timpul practice, mai ales ca pot aprinde obiectele alaturate daca sunt lasate nesupravegheate. Tine la indemana o lanterna si baterii suficiente, in caz ca ramai pe intuneric datorita unei caderi de tensiune.

lanterna

Personal mi-am cumparat de pe eMAG lanterna asta. E foarte practica si are si acumulator Li-Ion, ce o face sa poata fi folosita timp mai indelungat decat o lanterna pe baterii normale.

6. Sticle si pet-uri goale

Daca afli ca va fi oprita apa pentru o perioada – se intampla foarte des la noi, chiar in toiul iernii se trezesc ca au de facut mesterii cate o revizie la conducte – tine cateva sticle goale in casa, pentru a-ti face o rezerva de apa de baut.

sticle

7. Butelie de voiaj

Acea practica butelie la care iti poti incalzi mancarea, in situatii in care nu poti porni plita electrica pentru ca este intrerupt curentul, iar gazul metan este sistat pentru inlocuirea unei conducte magistrale.

Stiu ca e o situatie ce pare putin probabila, dar se poate intampla. In plus, o butelie de voiaj iti e utila si in excursii in natura, la gratare sau alte iesiri de genul.

butelie voiaj

8. Scule de mana

Nu trebuie sa chemi instalatorul doar pentru ca robinetul s-a slabit si a inceput sa curga. Poti face si tu mici interventii prin locuinta, dar pentru asta ai nevoie de sculele potrivite.

Asigura-te ca ai la indemana astfel cleste, patent, surubelnite, chei de diverse dimensiuni, ciocan si orice alte scule consideri ca ai mai avea nevoie.

scule

9. Baterie de rezerva sau baterie externa pentru telefon

Cand s-a luat curentul si bateria telefonului iti e epuizata, ce faci? Daca ai norocul si laptopul mai are ceva baterie, poti sa mai incarci telefonul de acolo, prin cablul de date.

In caz ca nici asta nu e posibil, fa rost de o baterie externa pentru telefon – chiar te poate salva! Nu aveam una, dar am primit-o cadou cand am reinnoit abonamentul la Orange, si e chiar utila. (sursa foto: orange.ro)

baterie

10. Galeata (sau galeti)

Iti va fi utila in numeroase moduri, in special intr-o situatie destul de murdara: atunci cand apa este oprita si ai nevoie de eliberarea vasului de toaleta.

Chiar daca suna neplacut, cand stai si torni apa in closet cu sticla nu prea rezolvi mare lucru – iti trebuie acel recipient de capacitate mai mare intitulat „galeata” :).

galeata

11. Paturi de rezerva

E plina iarna, gerul crapa pietrele, si dintr-o data caldura din casa se opreste din cauza unei avarii. Poti pati asta si daca esti racordat la sistemul centralizat, dar si daca ai centrala pe gaz la apartamentul de la bloc.

In cazul in care reparatia dureaza prea mult si temperatura in casa tot scade, asigura-te ca ai cateva paturi de rezerva.

paturi

12. Copii dupa documentele personale

Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de ele, asa ca mai bine previi o situatie neplacuta: pierzi actele, o inundatie sau un incendiu provoaca distrugerea lor, sau cine stie ce alta nenorocire.

Fii prevazator si tine-ti in siguranta copii dupa permis, buletin, pasaport, certificat de nastere, de casatorie, retete medicale, acte de proprietate si orice altceva mai consideri important.

13. Informatii de contact

Nu te poti baza tot timpul pe telefonul mobil pentru comunicare. In unele cazuri adresele si numerele de telefon nu pot fi accesate asa – in acest caz trebuie sa ai notat pe stravechiul carnetel adresele si numerele de telefon utile ale apropiatilor.

Ce alte obiecte consideri ca sunt foarte important de tinut pe langa casa, in caz de urgente sau situatii neasteptate? Te astept cu alte sugestii in sectiunea de comentarii.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *