Press "Enter" to skip to content

Atractia Game of Thrones

gameofthronesNebunia Apocaliptica/Distopiana

Cartile, filmele si show-urile apocaliptice si distopice care au tinut dintotdeauna, dar in ultimele decenii par sa fi consumat mai mult decat au consumat vreodata. De la Hunger Games pana la Walking Dead din 2012, suntem obsedati cu viziunea de devastare si societatile cazute in iad. Pana si in lumea supereroilor nostri preferati, precum Superman sau Star Trek, trebuie sa fie implicate distrugeri masive.

Games of Thrones are loc intr-o lume care pare cumva post apocaliptica, sunt sclipiri de indicii cum ca ceva foarte rau s-a intamplat cu Westeros cu mult timp in urma, asta fiind unul din motivele pentru care sezoanele din serial sunt neregulate si atenuate. Dar chiar mai mult de atat, stim ca Westeros este marginea cu o apocalipsa a zombiilor de la primul moment din poveste. Facand parte din geniu lui Martin, povestea ne dezvaluie ca pericolul zombiilor nu ajunge cu adevarat, dar vedem cum acesta se apropie tot mai mult de orizont.

In alte cuvinte, mai mult decat 2012, Game of Thrones captureaza anxietatea reala de la radacina fascinatiei noastre apocaliptice, sentimentul ca dezastrul se apropie tot mai mult la o rata imperceptibila si nu stim niciodata cand va sosi. Cu totii simtim ca sistemul nostru economic nesustinut va cadea, sau biosfera nu va mai sustine atat de multi oameni, dar nu stim daca aceste probleme se vor adeveri saptamana viitoare sau chiar in 50 de ani.

Si nenumaratele razboaie si smecherii arata cum oamenii cum oamenii limitati pot trece cu vederea un dezastru ce se contureaza, datorita luptelor politice si stupiditatii. Va intrebati de ce nu se uita peste umar si vad zombie de gheata apropiindu-se, pana cand realizam ca negarea lor este nimic pe langa cea a noastra.

Si intre timp, Game of Thrones este acel tip de distopie la care Hunger Games aspira, unul in care vedem detalii oribile despre cum puterea mostenita si averea le da anumitor oameni drepturile de a trece peste oricine. Si despre cum nedreptatea forteaza oamenii sa se reinventeze si sa devina monstrii in propriile drepturi. Dar este de asemeni dezordonat, aratandu-ne conflictul intern dintre clasele conducatoare, si ideologiile contradictorii stau la baza acestei inegalitati.

Cu ajutorul concentratiei sale pe dinamicile puterii a feudalismului si incetul dar inevitabilul dezastru, Game of Thrones este unic potrivit sa spuna povestea americii. Ne permite sa vorbim despre dezastre naturale si coruptii politice, fara sa fim nevoiti sa dam de aceste lucruri in viata cotidiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.