broasca testoasa

Broastele testoase, femelele, inoata mii de kilometri pentru a-si depune ouale. Cu toate acestea isi gasesc drumul inapoi, bazandu-se pe semnaturile magnetice unice din jurul coastelor pe langa care inoata.

Pentru peste 50 de ani oamenii de stiinta au fost pur si simplu mirati de cum reusesc sa faca testoasele asta. Cercetarile facute aduc cateva dovezi despre faptul ca se folosesc de amprenta campului magnetic al Pamantului, unica in fiecare loc, si folosesc aceasta informatie pentru a se intoarce acolo cand ajung la maturitate.

Campul magnetic al Pamantului se comporta ca un urias scut ce protejeaza planeta de radiatiile solare periculoase. Din timp in timp structura sa se schimba. Componenta nucleului Pamantului contine si metal topit care periodic isi schimba pozitia, cauzand fluctuatii in campul magnetic, in unele zone fiind mai puternic si in alte zone fiind slabit. O dovada clara in sprijinul ideii ca testoasele se orienteaza dupa campul magnetic este faptul ca studii realizate pe o perioada de 19-20 de ani au aratat modificari ale locurilor de cuiburi ale testoaselor odata cu fluctuatiile campului magnetic.

O privire asupra datelor colectate a confirmat aceasta idee. La anumite perioade campul magnetic al Pamantului se concentreaza mai mult in zona anumitor plaje, care sunt de-a dreptul invadate de testoase. In mod similar, mai putine cuiburi de testoase au fost observate in zonele in care semnaturile magnetice erau divergente, dispersate.

Oamenii de stiinta nu sunt inca siguri cum reusesc sa se ghideze broastele testoase astfel, cum pot sa detecteze campul geomagnetic; o posibila explicatie ar fi existenta unor minuscule particule magnetice in creierul lor, care sa le ajute la procesarea semnaturilor magnetice unice.

Oricare ar fi mecanismul, este clar ca broastele testoase se intorc pe plajele unde s-au nascut pentru a se reproduce, de obicei plaje accesibile, cu putini pradatori si temperaturi potrivite.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *