A fi lider este acea calitate care face ca o persoana sa se remarce fata de altele, care are un set de calitati si abilitati specifice, fie innascute, fie formate pe parcurs. Exista o dezbatere nesfarsita cu privire la faptul daca o persoana se naste cu aceste calitati sau doar si le formeaza pe parcurs. Adevarul este undeva pe la mijloc. Identificarea acestor calitati este usoara, insa este necesar mult efor si perseverenta pentru ca acestea sa intareasca si sa motiveze caracterul. Persoanele care reusesc acest lucru se disting din randul multimii si sunt adevarati deschizatori de drumuri pentru intregi generatii. Lunga lista a acestor calitati ar putea sa-i faca pe ceilalti sa considere ca un lider nu este supus greselilor – ceea ce nu este deloc adevarat. Liderii se disting intr-un scenariu de competitie acerba, regulile se schimba si se adapteaza, dar calitatile de baza pe care un bun conducator trebuie sa le aiba sunt enumerate in continuare.

Comunicarea este cheia de a deveni un lider de succes. Explicatia e simpla: daca sunt intrunite absolut toate celelalte conditii, insa persoana sta prost la capitolul comunicare, sansele de a fi un bun lider sunt aproape zero. Prin comunicare se transmit informatii de valoare, se face motivarea, se ofera critica pozitiva si constructiva si se exprima echipei sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca.

Increderea in sine este un lucru de care dau dovada liderii, in orice ar face, fie ca tin un discurs sau doar discuta. Se face remarcata la persoanele din conducere, le diferentiaza din randul celorlalti. Aceasta incredere in sine ii motiveaza si ii face pe ceilalti sa respecte si mai mult liderul.

Onestitatea – un alt aspect important. Un lider trebuie sa fie cinstit, atat cu subalternii, cat si cu cei de pe acelasi nivel ierarhic. Este o trasatura strans legata de integritate. Daca si-a compromis integritatea, totul este pierdut.

Aceste trei calitati sunt principale, insa nu trebuiesc uitate nici celelalte, precum: privirea vizionara, abilitatea de a lua decizii, motivarea angajatilor, permanenta metodelor, modul cum critica, talentul de a asculta sau rabdarea. Un bun lider trebuie sa poata anticipa tendintele viitoare ale pietei si cum vor influenta acestea afacerea, trebuie sa ia decizia corespunzatoare, trebuie sa motiveze angajatii pentru a mari productivitatea, trebuie sa pastreze si o constanta in metode, criticile pe care le face sa fie constructive, trebuie sa poata asculta doleantele subalternilor si nu in cele din urma trebuie sa aiba foarte multa rabdare pentru a putea reusi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *