Un regim eficient si sanatos trebuie sa contina cantitati echililbrate de proteine, minerale, vitamine, fibre si carbohidrati. Stim cu totii ca excesul de carbohidrati este una din principalele cauze a cresterii in greutate, si astfel marea majoritate le elimina din alimentatie in incercarea de a scapa de cateva kilograme in plus. Cu toate acestea carbohidratii sunt la fel de importanti ca si orice alt nutrient pentru corp, una din principalele functii ale acestora fiind aceea de a oferi corpului cantitatea de energie necesara si de a mentine un sistem imunitar sanatos.
Majoritatea dietelor descurajeaza consumul de carbohidrati, diminuand consumul acestora sau eliminandu-l cu totul din alimentatie. Nu trebuie sa ne lasam totusi indusi in eroare, majoritatea sunt doar exagerari, lucrul cel mai important este mentinerea unui echilibru in alimentatie. Datorita carbohidratilor corpul ramane sanatos si continua sa functioneze corespunzator.
Doar daca sensibilitatea organismului este ridicata in ceea ce priveste consumul de carbohidrati, se poate diminua consumul acestora. Dintre cele doua tipuri de carbohidrati – cei rafinati si cei complecsi – trebuie inlocuiti primii cu cei din urma, intrucat cei complecsi sunt asimilati treptat de catre organism si nu incurajeaza o crestere in greutate excesiva. Carbohidratii enumerati in continuare nu sunt doar buni pentru corp si sistemul imunitar, dar pot ajuta foarte mult si la pierderea in greutate.
Cartofii la cuptor sunt o sursa de carbohidrati benefici pentru corp. Un cartof de dimensiune medie contine cel putin 50 grame carbohidrati fara grasimi. Consumul unui astfel de cartof zilnic este o sursa excelenta de potasiu, vitamina C, fibre si contine doar 100 de calorii, dar trebuiesc consumati fara sosuri sau unt.
Pastele sunt de asemenea excelente surse de energie. Chiar si atletii si culturistii consuma paste inaintea unui eveniment sau concurs. Au un continut redus de grasimi, desigur trebuiesc evitate cele impachetate cu branza sau diverse sosuri, e de preferat consumul lor cu o garnitura de sos de rosii natural.
Pentru scaderea in greutate mai puteti inlocui gustarile cu alimente din cereale integrale. Foarte importanta este evitarea carbohidratilor rafinati, asigurati-va ca micul dejun nu contine o cantitate considerabila de dulciuri. Acestea le puteti inlocui cu fructe precum banane, piersici si altele.
Fasolea si legumele sunt de asemenea surse sanatoase de carbohidrati, acestea sunt asimilate in timp, prevenind cresterea nivelului de zahar in sange. Fasolea si legumele sunt de asemenea surse excelente de proteine, fibre si nutrienti, fiind o buna optiune pentru cei ce nu consuma carne.
Consumul de carbohidrati sanatosi te ajuta sa ai mai multa energie, asa ca nu limita organismului aceasta resursa de „combustibil”, intrucat alimentele enumerate anterior sunt atat cu un continut redus caloric si contin si fibre ce determina o stare de satietate chiar dupa consumul unor cantitati mici.