Press "Enter" to skip to content

Ce iti distrage atentia cand conduci

Majoritatea accidentelor auto au loc din cauza neatentiei. Distragerea atentiei este acum tot mai mare in randul soferilor, cand programul agitat nu ne permite sa le facem pe toate. Adesea cei aflati la volan pe care ii intalnim in trafic vorbesc la telefon, discuta cu ceilalti din masina, mananca, fumeaza si asa mai departe. Distragerea atentiei de la sofat este principala cauza a accidentelor rutiere. Printre cauzele cele mai comune se numara urmatoarele:

1. Privitul la ceilalti soferi – cu toate ca trebuie sa fii atent si la acestia dar si la pietoni, trebuie sa iti mentii atentia concentrata si la drum, indicatoare si manevrele pe care le faci. A lua privirea prea mult de la traseu adesea rezulta intr-un accident.

2. Ajustarea scaunului, oglinzilor si altor setari ale masinii – aceste lucruri trebuie sa le faci din momentul in care te-ai urcat la volan. Preferi un anume post de radio sau o anumita muzica, seteaz-o inainte de a porni la drum.

3. Uneori te poate captiva si peisajul. Nu te lasa furat de peisaj pentru ca te poti trezi ca esti pe contrasens, te poti trezi ca masina pe care o aveai in fata s-a apropiat extrem de mult si nu mai apuci sa franezi la timp.

4. Supravegherea copiilor – un alt lucru ce iti distrage atentia si pe care trebuie sa il eviti. Recomandarea aici este ca odata ce ai pornit la drum cu copiii sa mai ai si pe altcineva in masina care sa ii supravegheze, sau sa ii asiguri bine cu centuri sau in scaunele pentru copii si sa ii mentii ocupati in asa fel incat sa nu te distraga de la condus.

5. Mancat si sofat – de evitat. Pe langa faptul ca te poti pata, in timp ce mananci nu vei mai fi atent la drum. Din nou te poti trezi cu obstacole pe care sa nu le mai poti evita.

6. Folosirea telefonului mobil – foarte frecvent intalnita in ziua de azi. Stam tot timpul conectati, verificam notificarile, trimitem mesaje si e-mail-uri, insa acest lucru ne distrage atentia de la condus si se pot intampla adevarate tragedii. Daca ai de vorbit la telefon foloseste un handsfree, iar daca trebuie sa raspunzi urgent la un mesaj sau mail mai bine trage pe dreapta si apoi continua drumul.

Neglijenta ucide – si asta nu e o campanie a celor de la rutiera – asa ca asigura-te ca nimic nu iti distrage atentia de la drum atunci cand conduci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.