Cresterea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera va determina ca nivelul de nutritie sa scada in cazul culturilor importante de la nivel mondial, conform unui studiu realizat recent. Avand in vedere cresterea rapida a populatiei globului, o multime de oameni de stiinta si-au concentrat atentia cercetarii lor asupra modului de furnizare de alimente catre oameni, dar si asupra cauzelor pe care schimbarile climatice le vor avea asupra culturilor noastre. Componentele principale ale unei recolte sunt reprezentate de randamentul culturilor dar si de valoarea nutritiva a acestora. Din pacate, in cea mai mare parte a timpului, o buna parte a atentiei se concentreaza mai mult asupra randamentului culturilor, decat fata de valoarea lor nutritiva.
Potrivit studiului realizat de catre oamenii de stiinta, se pare ca nivelul de dioxid de carbon va creste foarte mult in urmatoarele decenii, iar nivelul de nutritie – in special zinc si fier – din grau, orez si fasole va scade dramatic. Cu toate acestea, tot acest studiu a descoperit ca recoltele vor creste, o teorie care a starnit numeroase dezbateri in randul oamenilor de stiinta.
In contrast cu aceste descoperiri, constatarile unui alt studiu au ajuns la concluzia ca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera, impreuna cu concentratia de azot din plante, va scade, iar in cele din urma se va ajunge la scaderea nivelului de proteine dar si a capacitatii de crestere a plantelor.
Organizatia Mondiala a Sanatatii
La nivel mondial, aproape doua miliarde de oameni sufera de deficiente de zinc si fier- care reprezinta pierderea a 63 de milioane de oameni in fiecare an. Deficitul de fier poate provoca anemie care, conform Organizatiei Mondiale de Sanatate, contribuie cu 20% la mortalitatea materna, iar deficitul de zinc poate determina o crestere a probabilitatii de a dezvolta boli infectioase, din cauza efectului sau asupra sistemului imunitar. In prezent, in tarile care se bazeaza pe cultura de orez, care se caracterizeaza- in mod natural – de un nivel de zinc si de fier mai scazut, astfel de deficiente sunt mai intens pronuntate decat in restul lumii.