Chiar si cand achizitionezi o masina uzata, este bine sa negociezi pana la pretul pe care esti dispus sa il platesti, in loc sa achiti imediat suma care se cere. In vremurile noastre poate fi mult mai rentabil sa cumperi o masina second, in loc sa cumperi una noua. Intr-o astfel de situatie se face simtita si adevarata putere de negociere a cumparatorului.
Primul lucru de facut cand te-ai decis sa achizitionezi o masina uzata este sa cercetezi piata. Hotaraste-te asupra a ceea ce vrei inainte de a aborda vreun dealer. Poti sa discuti cu mai multe persoane, sa te informezi exact asupra modelului, pretului, starii in care se afla etc. Odata ce esti sigur asupra modelului pe care vrei sa il cumperi, vei alege dealerul care ofera pretul cel mai rezonabil.
Vei putea negocia pretul modelului dorit numai daca esti cu adevarat informat despre piata auto si despre starea autovehicolului pe care urmeaza sa il cumperi. Nu trebuie sa oferi suma exacta pe care esti dispus sa o cheltui, ci un pret mai mic decat ti-ai planificat.
Ai grija totusi si la preturile mult prea scazute. De obicei acestea arata ca masina are o problema, un defect ascuns, ceva nu e in regula. Asigura-te astfel ca esti pe deplin informat si daca ai dubii, nu ezita sa mergi mai departe, la un alt dealer sau ofertant, daca esti presat de timp sau crezi ca pretul cerut este mult prea ridicat.
Chiar daca vanzatorul a propus un pret care iti convine, nu trebuie neaparat sa il accepti si sa bati palma chiar atunci. Evalueaza toate posibilitatile si verifica toate aspectele inainte de a semna contractul de vanzare-cumparare. Dupa toate eforturile depuse, ar fi de-a dreptul neplacut sa te trezesti cu o problema de natura legala pe cap. Tine minte ca una din cele mai eficiente strategii de negociere este refuzarea pretului si abilitatea ta de a pleca din negociere. Uneori poate parea dificil pentru ca exista oferte foarte tentante, insa, dupa cum am spus, trebuie sa fii atent la toate.