Ca adulti spunem tot timpul copiilor ca somnul si odihna este foarte importanta pentru dezvoltare, pentru a putea creste bine. Chiar daca spunem acest lucru copiilor asta nu inseamna ca sfatul este valabil doar pentru ei. Si adultii ar trebui sa asculte de acest sfat si sa se odihneasca suficient, pentru ca exista numeroase moduri prin care lipsa de odihna poate sa afecteze sanatatea.
Daca nu te odihnesti suficient, capacitatea de concentrare este redusa considerabil, iar procesele cognitive sunt incetinite. Odata redusa aceasta capacitate nu te vei mai putea concentra pe informatiile pe care le primesti cum ar trebui, iar a invata ceva nou ti se va parea o provocare aproape imposibila.
Cei ce se odihnesc mai putin decat ar trebui sunt predispusi la accidente. Acestea pot fi accidente minore, de la neatentie si lipsa de odihna – precum ar fi sa te impiedici sau sa fii mai neindemanatic in unele situatii. Consecintele pot fi insa si mult mai grave, precum accidente in trafic datorita odihnei insuficiente, sau manipulare defectuoasa a echipamentelor si utilajelor. Aceste accidente supun riscului atat persoana care le comite cat si alte persoane din jur.
Exista si o serie de simptome fizice asociate cu privarea de odihna. Acestea pot fi din cele mai variate: de la tensiune arteriala ridicata pana la atacuri cerebrale, afectiuni cardiovasculare sau diabet. Multe dintre aceste afectiuni ale sanatatii creeaza mai departe probleme cu somnul si se formeaza astfel un adevarat cerc vicios.
Lipsa de odihna poate sa contribuie de asemenea la cresterea nivelului de stres, ceea ce duce la iritabilitate, depresie, sentimente de singuratate sau izolare, incapacitate de relaxare, stare de agitatie si alte astfel de modificari comportamentale.
Pentru a evita toate potentialele probleme cauzate de privare de odihna, este foarte important ca fiecare sa isi cunoasca propriile forte. Unii au nevoie de somn mai putin, altii de mai mult. Ideal pentru un adult este sa aiba parte de macar 7-8 ore de somn pe noapte.