Press "Enter" to skip to content

Curiozitati: frica de numarul 4

Aritmofobia sau numerofobia reprezinta frica de numere. Acestea sunt folosite pentru scopul lor precis, de ce ne-ar fi frica de ele? Motivele pot fi multe, cel mai important fiind asocierea numerelor cu diverse alte atribute precum noroc, ghinion, prosperitate, stare de bine, moarte, malefic etc.

Exact la fel cum in occident exista frica de numarul 13, orientul prezinta cu preponderenta o frica asociata cu numarul mortii – asa cum este considerat simplul 4. Multe tari si regiuni din Asia de est si sud-est au aceasta conceptie, deoarece pronuntia numarului in limba chineza este foarte asemanatoare cu cea a cuvantului „moarte”. Chiar si in japoneza, in coreeana, chineza mandarina si cantoneza pronuntia este aceeasi, astfel numarul patru este unul de temut in tari precum China, Japonia, Coreea, Taiwan sau Singapore.

Frica fata de acest numar este atat de adanc inradacinata in mintile oamenilor din aceste tari incat la cladiri se evita numerotarea etajelor 4, 14, 24 etc., la fel ca si la americani, la care etajul 13 nu exista. La unii zgarie nori se sare chiar peste etajele 40-49, ajungandu-se direct de la etajul 39 la 50! Daca ajungi in China, nu trebuie sa ramai surprins ca din butoanele liftului lipsesc aceste numere de etaje.

Nici spitalele nu au camere care sa includa numarul patru, uneori inlocuiesc aceasta cifra cu litera F. Numarul nu este mentionat in fata rudelor pacientilor.

Multe centre comerciale si malluri au, in loc de etajul 4, etajul intitulat 3A. Chiar si cand se cumpara un cadou din mai multe piese, trebuie oferit un set de 3 sau 5 obiecte si nu de 4. Nu e de mirare astfel ca ziua de 4 aprilie este considerata una extrem de ghinionista in fiecare an, poate chiar mai mult decat temuta zi de vineri 13.

Dupa cum se poate vedea, aceasta frica a afectat atat lumea afacerilor cat si intreaga populatie in unele tari asiatice. Superstitiile legate de aceasta cifra le depasesc chiar pe cele legate de frica occidentala de numarul 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.