Press "Enter" to skip to content

Devin inmormantarile prietenoase cu mediul?

Membra a echipei ONU, Ruth Hayward a promovat conservarea culturii tibetane, a calatorit peste tot, pornind din Eritreea pana in Mexic pentru a lupta impotriva violentei fata de femei. Aceasta a fost diagnosticata cu o tumoare pe creier mortala, dar a ales o metoda de a se darui lumii chiar dupa ce va muri.

Hayward, iubitoare de natura si atrasa de filozofia budista, nu a avut niciun interes in a fi imbalsamata cu substante chimice toxice, sau de a fi inchisa intr-o cutie de otel unde sa se descompunca cu ajutorul bacteriilor. Asadar, ea a cerul ajutorul celor de la Natural Grace Funerals din Los Angeles pentru a planifica o inmormantare simpla si prietenoasa cu mediul inconjurator.

Dupa ce aceasta si-a gasit sfarsit la varsta de 73 de ani, sotul ei a inmormantat-o intr-un cimitir cu „vedere” catre San Francisco, aproape de locul unde ambii au crescut. Aceasta a fost invelita in tesaturi biodegradabile, realizate manual, pe care ea le-a colectat in timpul calatoriilor sale.

Asa numitele morminte- verzi, cum este cel al lui Hayward, devin din ce in ce mai cautate la scara larga. Unele case de pompe funebre infasoara persoanele decedate intr-un giulgiu simplu in loc de a-i tine in „cutii” care nu sunt biodegradabile. Acestia folosesc substante non- toxice si fara formaldehida in procesul de imbalsamare.

In mai putin de un deceniu, acest fel de inmormantari ecologice ar putea sa devina o optiune in multe dintre casele de pompe funebre. Totusi, exista si sceptici carora inca le este neclar daca aceste morminte eco ofera un beneficiu semnificativ asupra mediului.

Pana la mijlocul secolului al XIX- lea, familiile nu isi imbalsamau mortii, ci pur si simplu ii puneau in sicrie facute manual. Practicile funerare conventionale folosite in zilele noastre, sunt o dezvoltare mai recenta si care pot avea efecte potential daunatoare asupra mediului. Sicriele din otel ingropate adanc previn descompunerea, astfel ca cimitirele nu pot fi refolosite. Produsele chimice folosite la imbalsamare s-ar putea infiltra in sol. Chiar si incinerarea elibereaza monoxid de carnon si alte gaze nocive in aer, in urma arderii combustibililor fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.