frica
frica

Cum afecteaza corpul? Perceptia generala implica palpitatii cardiace, transpiratie inexplicabila, clantanitul dintilor, miscari ale ochilor si modificari ale expresiilor faciale care tradeaza intregul proces. Efectele sunt observate de oricare dintre noi cand suntem pusi in fata unor stimuli de natura periculoasa. Este una din emotiile negative si reactiile sunt descrise precum un mecanism de supravietuire a organismului cand percepe amenintari.

Consecintele fricii asupra corpului uman

Oricare dintre noi se teme de ceva. Chiar daca am putea crede ca nu ne este frica, o anume provocare a unui prieten aparitia unei false fantome sau o sperietura de orice fel ne va face sa tremuram de frica. Conform studiilor, frica de paianjeni, gandaci, inaltimi, apa, spatii inchise, ace, tunele, vorbit in public sau frica de terorism sunt printre cele mai obisnuite in oricare comunitate. Frica poate fi conditionata in mintea unei persoane cand este expusa la evenimente neplacute repetate, sau cand persoana vede consecintele periculoase care ii afecteaza pe altii si o face sa nu isi doreasca sa traiasca aceeasi experienta. Evenimentele neplacute din trecut conditioneaza mintea sa fie speriata de un anume lucru sau eveniment.

Creierul este structura ce controleaza intreaga existenta umana. Amygdala, localizata in lobii temporali ai creierului, este elementul cheie care controleaza procesarea emotiilor negative. Modificari rapide sunt observate in structura ei cand corpul este expus stimulilor de care ii este frica. Exista de asemenea si alte structuri cerebrale care reactioneaza la frica. Raspunsul corpului este controlat de structura denumita sistem nervos autonom. Schimbarile de la nivelul amygdalei si din alte structuri cerebrale creaza reactii in corp precum: piele de gaina, cresterea pulsului, transpiratie, cresterea tensiunii, insomnie, dificultati in difestie, cresterea frecventei urinarii si altele. Trairea in stres continuu si sub imperiul fricii afecteaza in mod negativ mintea, netezind calea pentru multe boli.

Frica este una din emotiile negative care se gaseste doar la nivelul mintii si care poate fi combatuta. Este normala la oameni, insa nu trebuie lasata sa afecteze mintea. Poate fi foarte dificil sa te descurci cu cazuri extreme de frica, cele clasificate ca si fobii, insa nici acest lucru nu este imposibil.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *