Press "Enter" to skip to content

Efectele violentei din jocurile video asupra copiilor

Nu pare nimic deosebit in imaginea unui copil care sta acasa si se joaca la consola sau la calculator jocuri precum Counter-Strike sau Call of Duty. De mult timp exista pe piata acest gen de jocuri, si majoritatea au o tenta violenta, avand un efect negativ asupra adultilor dar mai ales asupra copiilor.

Una din principalele diferente intre a viziona un film violent si a juca un joc violent este faptul ca la o simpla vizionare doar privim, ca spectatori. In cazul jocului este necesara si implicarea si astfel efectul avut este mult mai drastic decat vizionarea unui film.

Diverse studii si observatii arata ca tendinta de agresivitate este mai crescuta pentru copiii care sunt expusi oricarei forme de violenta. Desi este doar o stare de agresivitate cu efect pe termen scurt, poate afecta in mod permanent si personalitatea copilului si acesta poate sa aiba ulterior probleme temperamentale si o stare de continua iritabilitate.

Mult mai periculos pentru copii este efectul de dependenta dat de aceste jocuri violente, tinzand sa-i tina pe cei mici din ce in ce mai mult timp in fata calculatorului. Multi parinti au observat nelinistea copilului care nu se joaca zilnic si in aceeasi perioada jocul preferat. Pentru mintea inca necoapta a celor mici cel mai negativ efect este crearea unei lumi imaginare, intrucat jocul ii rupe pentru o perioada de realitate. Copiii nu sunt maturizati suficient pentru a realiza diferenta dintre joc si realitate, si acest efect psihologic poate deveni periculos. Obisnuiti cu metoda recompensarii cand fac lucruri bune, din jocuri vad exact contrariul, observa ca sunt rasplatiti daca sunt violenti si fac distrugeri, si pot avea tendinta sa aplice acest lucru si in viata reala.

Pe langa impactul psihologic pe care il au, jocurile violente mai afecteaza si atentia, capacitatea de concentrare si abilitatile academice ale copilului. Personalitatea ii va fi la randul ei afectata, deoarece va prefera sa se scufunde in lumea jocului, preferand sa fie singur in loc sa socializeze.

Ca si parinti, trebuie sa tinem totul sub control si sa ne asiguram ca micutii nostri nu petrec prea mult timp jucand astfel de jocuri violente pentru ca eventualele urmari sa nu se faca simtite mai apoi. Trebuiesc folosite doar in scop de divertisment si nu trebuie sa devina un mod de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *