O persoana ce sufera de somnambulism are episoade in care se trezeste in timpul noptii si se plimba sau face diverse alte actiuni fara a-si aminti nimic despre asta a doua zi. Nu doar plimbari, persoana ce sufera de somnambulism poate avea episoade in care se apuca de gatit, de mancat, de dat telefoane sau chiar de iesit pe strada.
Cauzele somnambulismului nu au putut fi identificate cu exactitate, exista insa cateva teorii care ar putea explica fenomenul. Stresul excesiv, intoxicatii cu substante daunatoare, un program haotic, lipsa de odihna, abuzul de medicamente sau substante psihoactive – toate acestea pot duce la conditia de somnambulism.
Cauze fiziologice: aparitia somnambulismului la copii este mai frecventa decat la adulti. Se crede ca lungimea si profunzimea somnului joaca un rol foarte important in somnambulism. Anumite afectiuni precum aritmie cardiaca, convulsii nocturne sau astm pot provoca de asemenea episoade de somnambulism.
Factori genetici: da, se pare ca somnambulismul este o conditie medicala ereditara. Daca o ruda de gradul intai prezinta simptome ale somnambulismului, foarte probabil ca si familia sau unul din membrii familiei sa sufere de aceeasi problema.
Persoanele ce sufera de aceasta afectiune pot iesi in strada in timpul episoadelor, pot sa se urce chiar si la volan si pot suferi accidente. O conceptie gresita spune ca nu trebuie niciodata sa trezesti un somnambul. Nu va pati nimic, va avea doar acea stare scurta de confuzie care va trece. Aceste episoade pot dura pentru cateva secunde, minute sau se pot intinde pana la o ora. In cazul in care un membru al familiei sufera de aceasta afectiune, trebuiesc luate cateva masuri de precautie pentru ca persoana sa nuse raneasca in aceste episoade. Desi de cele mai multe ori este ereditar si poate fi doar o conditie medicala cauzata de lipsa de odihna si de stres excesiv, somnambulismul prelungit poate reprezenta o problema ce necesita atentie medicala. Meditatia, miscarea, odihna suficienta si chiar si tratamente medicamentoase pot sa ajute la reducerea partiala sau totala a episoadelor de somnambulism.t