inteligenta

In batalia cunoasterii, oamenii se gasesc superiori fata de animale, avand in plus inteligenta, fata de simplele instincte primare pe care se bazeaza celelalte specii. Chiar si in randul oamenilor insa, exista persoane care demonstreaza o inteligenta superioara fata de a altora. Se spune ca inteligenta este corelata cu marimea creierului. Este acest fapt adevarat?

Studii si cercetari realizate arata ca mult mai probabil inteligenta depinde de numarul de neuroni localizati intr-o anumita parte a creierului. Densitatea neuronilor are astfel o influenta directa asupra inteligentei, omul fiind avantajat de localizarea unei densitati mai mari de neuroni in cortexul cerebral. Acesta indeplineste roluri extrem de importante, precum abilitatile de cunoastere si invatare, de limbaj, de perceptie senzoriala, de luare de decizii si memorie. Spre deosebire de alte specii, omul are cea mai mare densitate neuronala localizata exact aici, probabil acesta fiind unul dintre motivele pentru care specia umana este superioara celorlalte specii de animale.

Este creierul unui geniu mai mare in dimensiuni fata de cel al unei persoane cu un nivel de inteligenta mediu? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi cel mai usor gasit prin studiile facute asupra creierului unuia dintre cei mai renumiti oameni de stiinta: Albert Einstein. Se pare ca cel ce a fost considerat intruparea pura a intelectului avea un creier de dimensiuni normale, cu nimic diferit fata de cel al unei persoane de inteligenta medie din punct de vedere al marimii.

Pe de alta parte, o serie de alte cercetari arata ca o marime mai mare a creierului indica mai mult tesut cerebral, ceea ce ar putea rezulta intr-o capacitate intelectuala imbunatatita. Per total insa, creierul are o structura destul de complicata, iar un singur factor precum marimea sa nu poate fi singurul indicator care sa determine indeligenta. Alaturi de acest factor mai trebuie alaturate si densitatea neuronilor, numarul de sinapse si desigur nutritia corespunzatoare care sa asigure o functionare optima a creierului.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *