fastplus.ro

Un produs alimentar avand origini in tarile orientale, halvaua are ca ingrediente de preparare de baza mierea si pasta de susan sau seminte. Variantele de halva ce pot fi gasite astazi in comert sunt insa multiple – exista halvaua simpla, ce are o culoare galbuie, sau asa-numita halva „marmorata”, cu diverse adaosuri: arahide, migdale, stafide, cacao, fistic si asa mai departe.

Autohton, halvaua se obtine din seminte de floarea soarelui, insa exista si variante de halva de import care au la baza susan sau fistic. Odinioara halvaua era un desert ridicat la rand de delicatesa, fiind un aliment foarte respectat, insa in momentul de fata ne amintim de ea mai mult in perioadele de post. Este un desert in egala masura gustos dar si hranitor.

Pentru a recunoaste o halva de calitate, trebuie tinut cont atat de ingrediente – mai ales in perioada postului, pentru a nu exista alte adaosuri – cat si de textura si alte aspecte. Astfel, o halva de calitate are o structura fibroasa la interior, iar la exterior un aspect unsuros si uniform. La taiere nu trebuie sa se faramiteze foarte usor ori sa se rupa, iar gustul si mirosul trebuie sa fie desigur cele specifice. Culorile pot sa difere in functie de ingredientele continute si chiar daca exista astfel de variante disponibile in comert – arome diverse, adaosuri diverse – exista si posibilitatea de prepara halva in propria bucatarie, dupa retetele specifice.

Hranitoare datorita ingredientelor in baza carora este facuta – fie ca e vorba de seminte de floarea soarelui, susan, fistic sau altele – dar si sanatoasa, halvaua reprezinta o desfatare dulce ideala pentru perioadele de post.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *