Press "Enter" to skip to content

Impactul cultural asupra afacerilor internationale

Cand cele doua aspecte ale societatii umane – cultura si afacerile – interactioneaza, duc la dezvoltarea unor situatii si conditii interesante. Comunitati diferite si tari diferite din lume urmeaza maniere si etichete diferite. Modul de abordare a unei probleme poate fi diferita de la o tara la alta, iar cultura afacerilor internationale, ca un intreg, este o reuniune a diverselor practici de afaceri, influente culturale si procese de gandire urmate de natiuni diferite. Cateva aspecte ce au un impact asupra afacerilor internationale din punct de vedere cultural sunt enumerate in continuare.

Fiecare natiune are cultura ei separata, parte din care este reflectata prin comportamentul si limbajul corporal al oamenilor. In cazul unei afaceri internationale, intelegerea semnificatiilor comportamentului si gesturilor devine foarte necesara. Exista sansele ca un anume comportament sa fie interpretat gresit fata de intentia dorita de persoane cu influente culturale diferite.

Comunicarea si modul de comunicare poate fi de asemenea diferit in culturi diferite. Termenii folositi de unii pot fi considerati duri sau prea permisivi pentru altii. Modul in care sunt pronuntate si accentuate unele cuvinte pot duce la interpretari gresite in procesul comunicarii interculturale in casele de afaceri, fiind uneori un major impediment in gasirea solutiilor.

Timpul este un alt aspect ce este abordat diferit, spre exemplu in unele tari se pune foarte mare accent pe punctualitate si pe respectarea unui program prestabilit. Modul in care sunt organizate si intalnirile de afaceri prezinta diferente de la o tara la alta. In unele cazuri sedintele se desfasoara dupa un plan prestabilit, in altele ordinea de zi a unei sedinte nu este un aspect de care se tine cont.

Cum afacerile in ziua de astazi patrund in lumea globalizata, interactiunea dintre culturi diferite este inevitabila. Doar invatarea unor limbi straine nu este suficienta, este importanta intelegerea de catre casele de afaceri a conditiilor diferite din alte tari, pentru a putea intra cu succes pe pietele respective. Afacerile internationale nu sunt doar o modalitate de a face profit prin exploatarea talentului international, insa si o punte de legatura intre diferite natiuni ale lumii, intrucat lumea de maine se va baza pe o relatie simbiotica intre afacerile internationale si culturile diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.