caine asculta muzica

Prezinta vreun interes muzica pentru caini? Cum reactioneaza rase diferite de caini la genuri muzicale diferite? Astfel de intrebari se pun in cadrul unor studii si cercetari recente.

Ajungi acasa dupa o zi de munca, te asezi pe canapea si pornesti melodiile preferate. Ce ne face nu stim, insa este ca o forma de terapie. E pur si simplu in puterea muzicii sa faca acest lucru.

Le place insa si cainilor muzica? Desigur ca raspunsurile sunt afirmative. Vei auzi de la multi stapani ca muzica rock este preferata de caini, sau ca asculta ce asculta si stapanul cu placere. Ar putea insemna ca le place, sau este doar o idee pe care si-o formeaza stapanii?

S-a observat in cadrul diverselor studii realizate pe animale ca exista unele specii – gaini, elefanti asiatici, specii de gorile si caini domestici – care raspund pozitiv la muzica. Unii specialisti in studiul comportamental au aflat ca intr-adevar cainilor le place sa asculte muzica, ii ajuta sa se relaxeze si le reduce – la fel ca si in cazul oamenilor – agitatia, anxietatea si stresul.

Cainii au un auz mult mai ascutit decat al oamenilor, pot percepe sunete de frecvente mult mai inalte decat cele ce pot fi percepute de om. Nu pot insa sa identifice relatiile dintre notele muzicale, ritmul si asa mai departe. Spre exemplu un om poate sa identifice faptul ca o insiruire de acorduri este cantata pe o octava mai joasa si apoi pe note mai inalte, fiind vorba despre exact aceeasi serie de note muzicale. Aceasta caracteristica nu este insa intalnita si in regnul animal. Pentru necuvantatoare, muzica poate sa insemne simplu, doar relaxare.

Desi nu este inca posibil sa iti faci cainele sa inceapa sa danseze atunci cand aude o melodie, cu siguranta fiecare din noi facem eforturi pentru cel mai bun prieten al omului – cautam sa ii oferim un loc de dormit mai confortabil, conditii cat mai bune, si aici se include si acea muzica ce il relaxeaza.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *