Somnul pare a fi un lux, de care – ca oameni adulti- nu putem avea parte. Intre locul de munca, familie si grija fata de copii, putini sunt acei oameni care reusesc sa obtina cel putin opt ore de somn pe noapte. Problema este ca, mai putin de opt ore de somn ar putea conduce catre o stare permanenta de deriva.
Somnul prost – obiceiuri proaste
O multime de studii au aratat ca oamenii care dorm prost sunt mult mai predispusi sa consume alcool, sa fumeze extrem de mult si sa piarda timpul aiurea. Este un fel de mecanism de adaptare, care are nevoie sa depinda de anumite stimulente sau de a gasi un mod mai relaxant de a face fata stresului care apare in urma lipsei de somn. Potrivit cercetarilor de la Universitatea din Copenhaga, un obicei sarac de somn reduce capacitatea unei persoane de a rezista sau de a reduce unele dependente.
Un somn mai mic de opt ore pe noapte poate determina o crestere a sanselor de a prinde o raceala, in comparatie cu cei care dorm suficient de mult. De asemenea, o noapte nedormita determina o crestere a riscului fata de deces.
In conformitate cu alte studii, realizate la Universitatea Surrey, lipsa de somn poate determina numeroase perturbari in sute de gene. Somnul nelinistit, chiar si pentru o saptamana, poate determina perturbarea a mai mult de 700 de gene. Astfel de gene sunt asociate cu stresul, afectarea sistemului imunitar si inflamare.
Mahmureala mai buna decat lipsa de somn
Universitatea Cambridge dar si cercetatorii de la Rand Europe au descoperit ca odihna insuficienta poate afea un impact mult mai devastatator decat o noapte in care un individ a baut sau a folosit stupefiante. De asemenea, tot oamenii de stiinta sustin ca lipsa de somn poate determina o crestere a greutatii corpului. Astfel, lipsa de somn poate determina o crestere a hormonilor care tin de foame.
lipsa de somn de priveaza de o multime de actiuni, incat somnul este cea mai buna solutie pentru a-i da organismului posibilitate de a se regenera peste noapte. llimita normala de somn este de 8 ore pe zi.