Oamenii au fost tot timpul uimiti de migratiile animalelor si de modul cum se deplaseaza distante enorme pentru a ajunge pe noi teritorii. Este unul din cele mai spectaculoase si fascinante fenomene din lumea animala, se poate spune ca in fiecare moment, undeva in lume, animalele sunt in miscare. Fie ele mamifere, pasari, pesti sau insecte, specii diverse ale regnului animal se angajeaza in calatorii lungi si dificile. Aceasta deplasare a lor dintr-un loc in altul este cunoscuta sub numele de migratie. Fenomenul nu este insa chiar atat de simplu pe cat pare. In ciuda cercetarilor facute pana la ora actuala, nu s-a ajuns inca la o definitie generic acceptata asupra termenului. Ceea ce stim cu siguranta este faptul ca multe specii calatoresc distante enorme in fiecare an pentru motive diferite, precum un climat favorabil, disponibilitatea mancarii sau siguranta. Migratia este esentiala pentru supravietuire.
Tipurile de migratii:
- migratia sezoniera – cand traseul depinde de schimbarea anotimpurilor – impartita la randul ei in migratie longitudinala (de la est la vest si viceversa), latitudinala (de la nord la sud si viceversa) sau altitudinala (de la zone mai inalte la zone mai joase si viceversa); animalele migreaza in functie de anotimp nu numai datorita schimbarii climei, ci si pentru a gasi surse mai bune de hrana
- migratia reproductiva – cand animalele merg dintr-o zona in alta pentru procreere
- migratia nomadica – miscarea animalelor catre zone care in majoritatea cazurilor nu sunt cunoscute; distantele parcurse sunt relativ scurte; specific acestui tip de migratie este faptul ca animalele se deplaseaza in cautarea surselor mai bune de hrana, ierbivorele in special
- migratia prin inlaturare – cand o anume specie pleaca din habitatul original si nu se mai intoarce; motivele acestei migratii sunt din cele mai diverse, precum: lipsa surselor de hrana, distrugerea habitatului de catre om, competitie cu alte specii etc.
- migratia completa – o intreaga specie se deplaseaza in alta zona in functie de anotimp si apoi revine
- migratia partiala – una dintre cele mai comune forme de migratie observata la animale, se refera la doar o parte din membrii unei specii care pleaca spre un alt habitat pentru un anume motiv.
Desi poate lua o mare varietate de forme si are diverse cauze, migratia se datoreaza in principal luptei pentru supravietuire. Speciile migratoare au evoluat, reducand riscurile prin acest proces.