Press "Enter" to skip to content

Moduri prin care supermarketurile te fac sa cheltui

Ai fost vreodata la supermarket doar cu gandul sa cumperi strictul necesar si ai ajuns sa cheltui considerabil mai mult decat ti-ai propus? De cele mai multe ori asta li se intampla clientilor, deoarece cad prada tentatiilor, iar acest lucru nu este doar din vina lor.

Daca majoritatea mergem pe presupunerea ca avem control deplin asupra a ceea ce cumparam dintr-un supermarket, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. Specialistii in psihologia shoppingului petrec mult timp pentru a dezvolta strategii care sa ne faca sa alegem un anumit produs. Astfel de tactici nesesizabile uneori ne influenteaza puterea de decizie. Cateva din aceste tactici sunt enumerate in continuare.

Produsele mai ieftine sunt pozitionate in asa fel incat sunt mai greu accesibile. Pozitionarea pe rafturi este facuta in asa fel incat vom gasi mai la indemana produsele pe care supermarketul doreste sa fie cumparate. Brandurile de renume chiar platesc pentru ca produsele lor sa aiba o anume pozitionare pe rafturi. Ochii ne cad pe produsele din zona mediana a rafturilor, si astfel avem tendinta de a cumpara ceea ce se afla mai la indemana.

O alta tactica folosita este reorganizarea periodica a rafturilor. Cu cat ne plimbam mai mult, cu atat vom cumpara si mai multe, de aceea prin schimbarea pozitionarii articolelor suntem fortati sa cautam ceea ce avem nevoie.

Plasarea „bunatatilor” la casierie este si ea bine gandita. In timp ce astepti ca persoana din fata sa descarce totul pe banda, privirea iti cade pe dulciuri si alte bunatati plasate acolo.

Carucioarele supradimensionate sunt o alta modalitate de a ne face sa cheltuim mai mult. Desi au fost introduse pentru comoditate, marimea lor te face sa vrei sa le umpli. De aceea nu este recomandat sa iei un carucior daca ai de facut putine cumparaturi.

Preturile promotionale si ofertele de genul „3 la pret de 1” sau „cumpara 10 si primesti 2 gratis” sunt o alta modalitate prin care supermarketurile ne fac sa cheltuim mai mult. Aici se recomanda un calcul al pretului pe bucata, pentru a nu cadea inutil in ispita.

Asigura-te ca nu cazi prada tentatiilor, acum ca stii toate aceste aspecte, altfel te vei trezi cu o gaura in buget. Daca vei castiga aceasta batalie mentala, te vei asigura ca iti achizitionezi doar ceea ce ai nevoie si nu vei ajunge sa faci cumparaturi sub un impuls de moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *