Pe cat posibil, munca pentru o persoana trebuie sa fie placuta si distractiva. Momentul in care devine o povara a merge la munca este un semn rau. Unul din motivele pentru care oamenii se tem sa se intoarca la munca sau se intorc cu neplacere este mediul toxic.
Cel mai simplu descris, un mediu toxic de munca este unul negativ sau ostil, construit pe principii in opozitie cu un loc de munca de succes cu o conducere buna. Un loc de munca unde intalnesti frecvent ipostaze ale urii, furiei, razboiului rece sunt este un loc de munca toxic, ostil. Cateva alte semne ale unui astfel de loc de munca sunt enumerate in continuare.
Colegii ostili – unul din primele si cele mai importante semne ale unei atmosfere negative. Cand incepi sa muncesti, majoritatea timpului il vei petrece in compania colegilor, si de cele mai multe ori conditiile de munca pozitive conteaza cel mai mult. Lipsa acelui nivel de confort si a fi inconjurat de persoane cu un comportament ostil indica un mediu toxic de munca.
Lupta continua pentru putere este un alt semn. Fiecare persoana vrea sa fie pe o pozitie mai inalta decat colegii. Aceasta creaza multa energie negativa, transformand si mediul de munca in unul ostil.
Cautarea unui tap ispasitor – oricat de incredibil ar parea, chiar si intr-un mediu profesionist se cauta adesea o persoana care sa suporte consecintele. Poate nu e valabil peste tot, insa in majoritatea cazurilor se da vina pe cineva.
Cantitatea de munca in exces – multe companii cauta sa faca incasari suprasolicitand prin munca angajatii. Astfel acestia primesc sarcini suplimentare, care de multe ori nu sunt justificate de remuneratia primita.
Cateva alte semne ale unui mediu de lucru toxic sunt nepotismul, lipsa spiritului de echipa, controlul excesiv; pe cat posibil, de preferat este ca o persoana sa evite sa intre in contact cu un astfel de mediu. A sti cum sa te descurci cu persoanele dificile si a-ti mentine neutralitatea este de cele mai multe ori cea mai buna solutie.