Press "Enter" to skip to content

Senzatia de foame

Toti oamenii cunosc ca senzatia de foame indica o stare a sanatatii. Senzatia de foame apare in creier datorita unui hormon numit grelina, care este secretat in mod firesc atunci cand se face ora de masa ori cand vezi sau mirosi ceva comestibil. Cand ai ingerat suficienta hrana, un alt hormon intra in scena: leptina. E produs de grasimea din corp si are rolul de a inhiba foamea.

Intr-o lume in care totul se rezuma la timp si suntem foarte stresati de ce se intampla in jurul nostru, senzatia de foame este ceva ce mai mult te incurca in timpul zilei, a carei rezolvare de obicei o amanam pana nu mai putem rezista si apoi mancam in exces.

Senzatia de foame apare pentru a declansa un raspuns. Nevoia de mancare devine tot mai puternica pe masura ce traiesti fara sa fi consumat nimic, dupa care incepi sa devii slabit. Cu toate acestea, avem un mare instinct de supravietuire.

A manca este o necesitate vitala. Fara caloriile si nutrientii pe care ni-i furnizeaza alimentatia, nu putem functiona nici fizic si nici intelectual. Atunci cand foamea apare, organismul stie ca este timpul sa isi faca „plinul”.

Poate nu stiai, insa factorul care afecteaza cel mai grav apetitul este cel psihologic. Stresul si problemele emotionale pot fi clar distinse din felul nostru de a manca. De cele mai multe ori mancam pentru a umple un gol din viata noastra, pentru a inlocui cu mancare ceea ce nu reusim sa obtinem in viata reala. Este forma de refulare care ne este cel mai la indemana si care aparent si pentru scurt timp functioneaza.

Foamea condusa de emotii se simte la fel precum foamea adevarata, dar este mai specifica. Pastreaza-ti un jurnal pentru a vedea cum te descurci in fiecare zi cu presiunile si stresul din viata ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *