pisica neagra

Superstitiile fac parte din viata noastra din timpuri imemoriale. Majoritatea isi au originea inca din vremurile antice, cand omul era la mila naturii. Nu exista posibilitatea de a explica stiintific unele fenomene, nici metode moderne si tehnologii care sa monitorizeze fortele naturii si sa ajute omul sa treaca mai usor peste boli sau calamitati naturale. Singura optiune pe care o avea omul a ramas crearea acestor mituri, credinte si superstitii.

Superstitii cunoscute si originile lor

Vineri 13 – exista multe teorii cu privire la aceasta superstitie. Conform unei religii antice, Valhalla, la un festin in casa zeilor erau 12 invitati. Zeul inselaciunii nu a fost invitat, insa tot si-a facut aparitia, ca si al 13-lea. Conform crestinismului, Cina cea de Taina avea 13 oaspeti, tradatorul Iuda fiind cel de-al 13-lea. De asemenea Iisus Hristos a murit intr-o zi de vineri, astfel vineri 13 e considerata o zi foarte ghinionista de crestini.

A pasi pe sub o scara – chiar si logica iti spune sa eviti lucrul asta pentru ca te poti accidenta, scara poate sa alunece, poate sa cada ceva de pe scara si asa mai departe. Credinta crestina spune ca scara sprijinita de perete formeaza un triunghi cu acesta si cu solul, reprezentare a Sfintei Treimi. Patrunderea prin acel spatiu era considerata ca si destramarea Sfintei Treimi, semn de ghinion.

Spartul oglinzii – conform culturii romane, reflectia in oglinda a unei persoane reprezenta sufletul acesteia. A sparge o oglinda sau a privi intr-o oglinda sparta se spunea ca aduce sapte ani de ghinion. De ce sapte ani? Pentru ca se credea ca la fiecare sapte ani sufletul se regenereaza.

Pisica neagra – Bast era o zeita pisica foarte venerata in Egiptul antic. In incercarea de a inlatura orice alta religie decat crestinismul, preotii crestini au promovat pisica neagra ca si un simbol al ghinionului.

Varsarea sarii – aduce si ea ghinion, pentru a contracara efectul, se arunca sare peste umar. Se pare ca originea superstitiei sta tot in vechime, cand sarea era la foarte mare valoare, era folosita si pentru medicamente, astfel nu trebuia sa fie irosita.

Daca a nu merge pe sub o scara este si logic, eviti sa te accidentezi, superstitia de a nu agata palaria de coltul patului a fost la un moment dat justificata de prevenirea raspandirii paduchilor. Oricare ar fi motivul din spatele originii lor, superstitiile au fost prezente in toate culturile si religiile lumii, din timpuri antice si pana in prezent.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *