tatuaj
tatuaj

Amintirea primului tatuaj este pentru cei ce indragesc aceasta forma de arta corporala precum descoperirea primei iubiri pentru altii. Acel sentiment mixt de entuziasm acompaniat de prima vizita la un salon de tatuaje, acul ce trece peste piele si lasa in urma desenul minunat dorit, zumzetul aparatului, toate aceste experiente sunt cu siguranta de neuitat.

Exista insa si multe speculatii, aflate in crestere, legate de eventualele probleme de sanatate ce pot sa apara odata cu tatuajele. In principal aceste speculatii vin datorita faptului ca majoritatea nu au cunostinta completa de cauza si intelegere deplina a interactiunii dintre cerneala, ac si piele, ce creaza adevarate capodopere. Pot tatuajele sa provoace cancer de piele? Iata un zvon cu o rezonanta serioasa, pe care din ce in ce mai multi oameni il vehiculeaza.

Adevarul este ca a-ti face un tatuaj nu te face mai predispus la cancer de piele decat alte persoane. Nu exista dovezi stiintifice clare si concludente care sa vina in sprijinul acestei afirmatii, conform careia cerneala cu care se face tatuajul sau procesul in sine pot sa provoace sau sa aduca o predispozitie pentru cancer de piele. Cu toate acestea, in functie de structura genetica a fiecaruia, cerneala, substanta straina, poate, intr-un anume fel, sa fie responsabila pentru anumite tipuri de afectiuni sau de reactii ale sistemului imunitar. Astfel s-ar putea face orice fel de cancer dupa tatuaje, nu numai cancer de piele.

Pe de alta parte, un tatuaj poate sa mascheze o formatiune canceroasa de la nivelul pielii, prin urmare va face nesesizabila dezvoltarea acesteia, fiind mai putin vizibila. Se intampla mai ales in cazul in care portiuni mari de piele sunt acoperite cu nuante mai inchise, eventualele mancarimi sau usturimi ulterioare fiind atribuite tatuarii. Intr-adevar, pot aparea efecte secundare si probleme ale pielii dupa ce se face un tatuaj, precum exfolieri, infectii, formarea de iritatii, mancarimi etc., insa cu siguranta nu poti sa faci cancer de piele de la un simplu tatuaj.

In mod direct nu, insa pot pacali persoana, in sensul ca mascheaza uneori excrescente sau formatiuni ale pielii ce pot prezenta eventuale pericole. Vor trebui urmarite cu atentie toate simptomele si efectele secundare, vor trebui urmate de asemenea cu strictete recomandarile post-tatuare, pentru ca pielea sa fie mentinuta in conditii de igiena corespunzatoare, pentru a se putea vindeca normal si pentru a nu aparea diverse probleme.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *