Adultii tind sa creada ca progeniturile lor se comporta gresit pentru ca incearca sa atraga atentia, insa nu tot timpul este atat de simplu. Adesea cei mici nu stiu sa isi exprime exact sentimentele si datorita confuziei pot ajunge sa aiba un comportament gresit. Exista cateva modalitati de a ameliora acest comportament, de a-i aduce pe calea cea buna.
Recompensarea si pedeapsa sunt doua din cele mai utilizate tehnici asupra copiilor pentru a-i educa. Astfel comportamentul pozitiv este recompensat, daca isi termina temele la timp sau isi mentine ordine in camera, este incurajat, in timp ce comportamentul negativ este descurajat, impunandu-se o pedeapsa intr-o forma sau alta. Poate fi o reactie neplacuta aratata de parinte, sau o interdictie, spre exemplu daca nu si-a facut temele nu are voie sa se uite la TV. O alta strategie poate fi si eliminarea, astfel copilul nu va primi atentie daca nu se comporta cum trebuie, astfel va trebui sa atraga altfel atentia parintilor, avand un comportament adecvat.
Pentru copiii hiperactivi este nevoie de o atentie deosebita, trebuie sa li se comunice clar ce fel de comportament nu este tolerat. Necesita si un program zilnic pe care sa il urmeze, se pot stabili si termene limita, intrucat sunt hiperactivi, pentru ceea ce au indeplinit, ii va motiva si ii va tine sub control. Implicarea lor in activitati constructive le va distrage atentia de la agitatia pe care o simt in continuu.
Multe din aceste metode functioneaza mai eficient cand sunt aplicate intr-o sala de clasa, la scoala. Aceasta pentru ca micutii au tendinta naturala de a asculta de profesor. Astfel pot fi recompensati pentru rezultate bune, pentru disciplina, prin marcaje, cartonase, buline sau alte tipuri de recompense simbolice. Vor incerca sa aplice acest comportament si aceste tehnici si acasa, dorind pe de o parte sa impresioneze si parintii cu rezultatele si recompensele primite, invatand in acelasi timp din acest lucru.